Jak hloubkově čistit troubu — a jak často byste ji měli čistit

Image

Vyčistěte troubu Udržování kuchyně čisté a bezpečné je základním úkolem. Pojďme společně zjistit, jak jeden provést hloubkové čištění a jak často byste to měli dělat, aby vaše trouba svítila a fungovala co nejlépe.

Frekvence čištění trouby

Trouba čistý nejen záruky lépe chutnající jídlo, ale také nižší výskyt choroboplodných zárodků a bakterií. Doporučuje se provést jeden kompletní úklid trouby nejméně každé tři nebo šest měsíců. Pokud však hodně vaříte, možná budete muset čistit častěji. dále pravidelně provádějte drobné čištění během měsíce může celkový proces značně usnadnit.

Použijte funkci samočištění

Mnoho moderních pecí má funkci samočistící které vám mohou hodně usnadnit práci. Když je tato funkce aktivována, zahřeje troubu na přibližně 470 stupňů Celsia, spálí zbytky jídel a sníží je na snadno odstranitelný popel vlhkým hadříkem. Před spuštěním cyklu nezapomeňte odstranit všechny rošty a další příslušenství.

Mějte však na paměti, že samočištění je spojeno s některými výhradami: trouba bude zablokována po dobu 3-5 hodin a uvolní hodně tepla, díky čemuž je během teplých měsíců méně ideální. Kromě toho vydá a nepříjemný zápachproto se během cyklu doporučuje držet domácí zvířata a děti mimo kuchyni.

Použijte zakoupený čistič trouby

Pokud vaše trouba nemá samočistící funkci nebo ji nechcete používat, můžete se rozhodnout pro jednu Koupil čistič na trouby v obchodě. Po odstranění veškerých hrubých zbytků jídla nastříkejte čistič rovnoměrně na vnitřek trouby a nechte jej působit alespoň 30 minut. To vám umožní snadno odstranit mastnoty a usazené nečistoty.

Nezapomeňte nosit rukavice a pokud možno jeden maska a dobře větrat kuchyň i výrobky chemici mohou být docela silné.

Vyzkoušejte DIY čistič

Pokud dáváte přednost přirozenějším metodám, můžete vytvořit a DIY čistič použitím hydrogenuhličitan sodný a voda. Smíchejte obě ingredience, dokud nezískáte pastu, a naneste ji na vnitřní povrchy trouby. Nechte působit alespoň 20 minut, nejlépe déle, aby se bikarbonát vsákl změkčit inkrustované jídlo.

  • Pro zvýšení účinnosti můžete trochu postříkat ocet na bikarbonátové pastě. Nechte působit dalších 20 minut.
  • Použijte tampon neabrazivní za jemně třít všechny povrchy.
Přečtěte si  Objevte nejšpinavější předmět ve svém pokoji – nikdy byste neuhodli, co to je!

Čištění dokončete otřením hadříkem vlhké mikrovlákno na všech površích k odstranění zbytků.

Odstraňte a ponořte mřížky

K čištění rošty do troubyje nejlepší je úplně vyjmout a s trochou ponořit do vroucí vody prostředek na mytí nádobí. Můžete to udělat ve vaně, ale nezapomeňte ji poté vyčistit. Po několika hodinách jednou vydrhněte rošty tuhý kartáčopláchněte a dobře osušte, než je vložíte zpět do trouby.

Odstraňuje odolné skvrny

Pokud existují zvláště odolné skvrny, můžete použít směs jedlé sody a vody postříkané octem. Nechte působit dostatečně dlouho, aby ingredience zapůsobily, čímž se minimalizuje námaha při drhnutí.

Jak čistit knoflíky trouby

Použijte hadřík vlhké mikrovlákno k čištění knoflíků. V případě potřeby trochu přidejte mýdlo. Je důležité nestříkat čistič přímo na knoflíky, protože by mohl proniknout do mechanismů a způsobit zkraty. Místo toho nastříkejte čisticí prostředek na hadřík a poté jej použijte k čištění ovládacích prvků.

Čištění skleněných dvířek trouby

K čištění skleněná dvířka trouby aniž byste ji poškrábali, vytvořte pastu s jedlou sodou a vodou. Bohatě rozetřete na sklenici a nechte působit alespoň 20 minut. Poté jemně otřete vlhkým hadříkem z mikrovlákna, abyste odstranili pastu, důkladně opláchněte vodou a hodinu sušte brilantní efekt.

Případně můžete použít a čistič skla nebo jejich směs ocet a vodou pro získání ještě lesklejšího konečného výsledku.

  • Home
  • Domov
  • Jak hloubkově čistit troubu — a jak často byste ji měli čistit